Beauty

#SAFECOSMETICS | Despre igienă si produse de machiaj netestate

Zilele astea am dat de o postare pe facebook care m-a intrigat şi mi-am amintit cu ocazia asta de campania anti-fake pe care a lansat-o Iguanitza acum ceva timp. Mi s-a părut un articol super util, pentru deja ştim cu toţii cât de periculoase sunt produsele cosmetice fake pentru pielea noastră.

Astăzi vrea vorbesc putin despre un subiect care mie cel puţin mi se pare important. Mai exact, păstrarea igienei şi curăţeniei, în mod special atunci când vine vorba de produsele noastre de machiaj. În ultimul timp, am tot văzut pe net cum a apărut un nou trend:  îţi faci diverse produse de makeup acasă. Vorbim de rujuri, pudre, farduri, glittere presate şi aşa mai departe.

E foarte distractiv încerci „ vezi ce iese” dintr-un creion cerat, din pigmenţi combinaţi cu vaselină sau alte lucruri de genul acesta. Dar nu uităm totuşi vobim de igienă. Orice produs cosmetic cumpărat dintr-un magazin este în mod direct produs de o companie care ia in considerare igiena şi siguranţa consumatorului. Prin urmare, are un termen de valabilitate, este testat în laboratoare de specialitate şi  este creat de oameni cu studii solide în acest domeniu, tocmai pentru a se asigura produsele care iau contact cu pielea noastră sunt 100% safe.

A fost la un moment dat o mare nebunie în mediul online cu glitterele presate de la GlitterInjections.net. Practic, era vorba despre un glitter sub formă solidă 🙂 Doar şi preţul era mai piperat, în jur de 25$ pentru o pastilă. Cum nu toată lumea alege dea această suma de bani pe un fard/sclipici, au apărut multe tutoriale pe Youtube despre cum poţi îţi faci acasă un glitter de genul acela. Reţeta era simplă, ingredientele erau uşor de găsit, timpul de prepapare era scurt. Totul pare super frumos până acum, nu?

Hai intrăm puţin în detalii. Pentru o pastilă de glitter aveai nevoie de: glicerină, alcool izopropilic si glitter. Unele persoane adăugau şi aloe vera. Sună bine, doar dacă ne informăm puţin şi săpăm în internet sau întrebăm un medic de specialitate, aflăm glicerina este total ok, dar nu în combinaţia asta. De ce? Pentru reţine şi colectează umiditatea din aer. Astfel, poate fi o „căsuţa” super drăguţă…pentru bacterii şi mucegai. Nu vreau sa mai adaug si faptul ca glitter-ul este extrem de periculos, daca nu este unul special conceput pentru a fi folosit in machiaj. Acesta poate provoca leziuni oculare si poate duce chiar la orbire. Deci nu folositi niciodata glitter care nu e destinat machiajului! 🙂

Mai nou, săpând iar în internet şi facebook, am observat sunt persoane în România care prepară aceste glittere acasă şi apoi le vând mai departe către cliente.

Am vrut trag un semnal de alarmă pentru toate fetele care nu ştiu la ce riscuri se expun cumpărând aceste „încropeli„, cum le spun eu. Nu recomand acest lucru din motive ce ţin de igienă şi nu numai. Cumpărând un produs cosmetic făcut acasă de o persoana fara experienţă sau studii in domeniu, nu ai nicio siguranţă cu privire la condiţiile în care a fost realizat (igienice…sau nu), termen de valabilitate, compatibilitate cu pielea şi aşa mai departe. Pentru că persoana respectivă, chiar dacă ar vrea, nu are de unde sa iţi garanteze aceste lucruri. Chiar dacă acestea ar avea conservanţi adăugaţi, tot rămân produse netestate si periculoase. Totuşi, dacă  doriţi atât de mult aşa ceva, căutaţi cumpăraţi de la o firma autorizată, care cu siguranţă a investit în fabricarea şi testarea produselor pentru a se asigura că noi suntem în siguranţă atunci când le folosim 🙂

Stay safe! ♥

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: